Meny
Velg avdeling Forside
Risavika Havnering 100 4056 Tananger
Telefon: 95 52 75 41/91 80 34 33 Send oss e-post
Redaktør: Synnøve Olsen Hatlestad
Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<februar 2020><<
februar 2020
mtotfls
27282930310102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282901
02030405060708
Oversett siden til et annet språk
Translate page to another language
Traducir la página a otro idioma
Velkommen til nye barn i Tananger menighetsbarnehage

Den første tiden i barnehagen

Dag 1 kan dere være sammen med oss til etter lunsj. Da avtaler vi sammen hvordan tilvenningen kan være for deres barn. Dere kjenner barnet best, og all informasjon er viktig for oss. Hvor lang tid barnet trenger for å oppnå en trygg og sterk tilknytning til primærkontakten varierer fra barn til barn. Tiden avhenger av barnets personlighet, alder og tidligere opplevelser.

Dag 2 er barnet i barnehagen fra kl. 9.00. Foreldre er sammen med barnet i ca. en time, om barnet er klar for det sier dere «ha det bra» til barnet, gir en klem og går ut fra avdelingen. Dere sitter da på pauserommet og kommer inn til stelletid 10.40. Vi vil tilby en samtale med en av de andre fra avdelingen i dette tidsrommet dersom dette er ønskelig. Denne dagen går dere hjem etter lunsj.

Dag 3 bruker dere kortere tid på leveringen. Barnet skal få tid til å ta farvel, men av erfaring kan avskjeden bli vanskeligere jo lengre vi «haler» den ut. Si «ha det bra» til barnet, gi en klem og gå. Denne dagen sover barnet i barnehagen, og dere henter barnet etter hvilen. Vi ringer når barnet våkner.

Fra dag 4 kan barna være lengre i barnehagen, men vi anbefaler å ha litt kortere dager i begynnelsen (maks 6-7 timer).

Dette fordi det er mange inntrykk og opplevelser som barna skal bearbeide, og en ny hverdag der barnet atskilles fra mor og far. Barnehagestart kan oppleves utfordrende, og flere reaksjoner er vanlige både for barn og foreldre. Oppstarten vil kunne ha ulik effekt på ulike barn. De første ukene og utover en stund etter oppstart er det helt vanlig at barnet gråter når foreldrene går. Andre reaksjoner som kan komme er at barnet kan være trøttere enn vanlig om kvelden, sove urolig og ha vanskelig for å sove, spise mindre hjemme enn i barnehagen, forandre atferd, vise redsel ved levering, bli mer engstelige hjemme f.eks når foreldre går ut av rommet, og reagere med gråt eller avvisning når de blir hentet. Reaksjoner er helt naturlig.

Vi skal jobbe for at den første tiden i barnehagen skal være best mulig for barnet, og her er det viktig at vi har en god dialog. For å gjøre overgangen til den nye hverdagen så god og trygg som mulig, har hvert barn en primærkontakt. Det vil være primærkontakten som møter dere første dagen, og som skal være den dere hovedsakelig forholder dere til den første perioden. Primærkontakten har et særlig ansvar for 3-4 barn på avdelingen, og skal gå inn for å etablere en god relasjon til disse. Når barnet kjenner seg trygg med primærkontakten, vil de lettere våge å inngå i andre relasjoner og utforske barnehagens miljø. Vi håper også at dere foreldre vil føle dere trygge hos oss, siden barn fort legger merke til om foreldrene føler seg usikre. 

Det er viktig at dere tar kontakt hvis det er noe dere føler usikkerhet ved. Dersom barnet har en bamse, koseklut eller lignende som de er særlig knyttet til, er det veldig fint om dere tar med denne. Dette kjente og kjære kan være en trygghet for barnet i denne nye situasjonen.

Litt om hverdagen: For mye planer og aktiviteter den første tiden kan bli uforutsigbart, og gjøre at barna blir urolige. Hverdagen er derfor rutinepreget. Den første tiden vil vi gjøre barna kjent med rutinene, rom, voksne og andre barn. På denne måten møter barna en forutsigbar og trygg hverdag fylt med omsorg, samvær, gode opplevelser, medvirkning og lek med store og små. Dette er med på å skape en positiv utviklingskultur.

I 1 – 3 års alderen veksler barnet mellom å ha behov for et fang, til å ville utforske selv. De har ofte raske endringer i humør, og et høyt tempo. De er svært sosiale, snille og hjelpsomme, samtidig som de har behov for selvhevdelse. Det kan oppstå konflikter eller forhandlinger, men også nære, gode relasjoner mellom barna. I barnas samspill med hverandre og voksne, får de en økende bevissthet og mestring av den sosiale orden. Vi på avdelingen skal være tilgjengelige, og møte barna med anerkjennelse og respekt slik at de føler seg forstått og ivaretatt. Vi skal jobbe for å ivareta hvert enkelt barn, så vel som gruppefellesskapet.  

 

Dagsrytmen:

07:15 - åpner barnehagen

07:15 – 08:00 - lek og tar imot barna

08:00 – 09:00 - frokost

09:00 – 11:00 - lek, aktiviteter, grupper, samling, inne/ute eller tur

11:00 -12:00 - lunsj, bleieskift og legging

12:00 – 14:15 - soving og lek (mulighet for lengre soving)

14:15 - knekkebrød og frukt

Frem til 16:30 - lek og aktiviteter inne eller ute

16:30 - barnehagen stenger  

 

Vaktsystemet:

Vi er godt bemannet i løpet av dagen. Tidligvakt kommer 07:15 – 14:45, mellomvakt 1 kommer 07:45-15:15, mellomvakt 2 kommer 08:30-16:00 og seinvakt kommer 09:00-16:30.  

Kontakten mellom foreldre og barnehagen: For å skape en god og trygg hverdag for barna er det viktig at vi har en god dialog. Når barna er tilstede blir det vekslet informasjon, men vær gjerne bevisst ved levering på å prate om noe positivt, slik at det blir en så god start på dagen som mulig for barnet. Be heller om en kort samtale uten barn hvis det skulle være behov. Skal barnet være hjemme pga. fri eller sykdom, send en melding

Barnehagens forventninger til dere:

  • Gir viktig informasjon
  • Leser informasjon (e-post, hjemmeside, fellestavler, dokumentasjon)
  • Overholder oppholdstiden
  • Holder barnet hjemme ved sykdom, feber, oppkast eller annet, og overholder regler ved sykdom.
  • Utstyrer barnet med tilstrekkelig med klær og utstyr, og merker dette med navn.
  • Gir beskjed dersom andre enn foreldrene skal hente barnet en dag. Er dette noe som gjentar seg avtaler vi nærmere så trengs det ikke mer beskjed.
  • Gir beskjed hvis barnet blir levert senere enn 09.30.

I løpet av barnehageåret vil det være satt opp to foreldresamtaler, der den ene er obligatorisk (høsten).
I starten av barnehageåret vil dere bli invitert til et foreldremøte.
 
Hjemmeside: www.tmb-sfo.no - finn ”abonnér på nyheter” nede til høyre. Registrer dere, så får dere mail når informasjon blir lagt ut på hjemmesiden og dere er alltid oppdatert.  
Kom på besøk før barnehageoppstart

 

Praktisk informasjon og anbefalinger

Bleier: Dere holder bleiene selv, vi vil gjerne ha «vanlige» bleier og ikke up&go bleier.
Vi har zinksalve og tørrvaskekluter/våtservietter på avdelingen, vil dere bruke et spesielt merke så ta med det.
Bleie- lapp kommer opp på barnets plass når det er krise og mer bleier trengs

Mat: Skal barnet spise frokost/barnegrøt i barnehagen må dette medbringes, resten av måltidene står barnehagen for. Til lunsj er det 2 varmmåltider i uken, ellers er det brødmat med variert pålegg. Til fruktmåltidet er det knekkebrød/brød og variert frukt.

Bursdager: Vi feirer barnets bursdag i barnehagen med samling, flagg, sang, krone, frukt og bær. Dere trenger ikke å stille opp med noe.

Merking av klær: Vennligst merk alle klær og sko med navn, så blir det lettere for oss å holde orden. Navnelapper eller tekstilpenner er gode å merke klær og sko med.

Sykdom: Ved sykdom skal barnet holdes hjemme, da sender dere oss en melding.
Ved diaré og oppkast må barnet holdes hjemme i 48 timer etter siste diaré- bleie eller oppkast.
Er ikke allmenntilstanden bra ber vi dere å holde barnet hjemme, det kan være en stor påkjenning for et lite barn å være i barnehagen hvis barnet ikke er i form.
Ved feber må barnet holdes hjemme, barnet kan komme i barnehagen etter en feberfri dag og hvis allmenntilstanden er bra.  

Uteklær: Det trengs både en tykk og en tynn lue, tynne votter som er lett å leke med, gjerne ull, pluss regnvotter, en god genser og bukse (ull eller fleece).Vi anbefaler ull innerst og tykkere ull/fleece som mellomlag og så dress som har høy vannsøyle.
Til regnfylte dager - oljeregntøy.

Skotøy: Når det er vår og sommer er det joggesko eller goretex sko som er det beste. Vi vil gjerne at dere har vintersko med goretex. Etter erfaring er vintersko som er høye og med borrelås det beste når barna er ute og leker. 
Støvler er greit å ha når det regner mye. Velg støvler som er rett størrelse og som sitter godt på foten. Barna utforsker terrenget og vi vil ikke at skotøy skal være et hinder for god motorisk utvikling. Det finnes mange ulike typer tøfler. Finn et par som sitter godt på foten, som ikke ramler av eller barnet trør skeivt med.  

Skifteklær: Ekstra klær må ligge i skuffen hele tiden. Tar dere med skitne klær hjem, medbringes nye dagen etter. Ta gjerne en titt i skuffen til barnet, de vokser mye og utskiftning trengs iblant. Det som trengs i skuffen er body, strømpebukse, sokker, bukse, genser og helst 2 av hver. (Klær etter vær og årstid)

Annet: Vi ser helst at barna ikke tar med egne leker i barnehagen. Vi tar ikke ansvar for medbrakte leker. Alle har hver sin drikke flaske og vi foretrekker en flaske som er lett å åpne og rengjøre. Vi ønsker helst en flaske med kun to deler (flaske og kork). 

Soving i barnehagen: Alle barna sover ute i egne vogner (ønsker gode stødige vogner). Alle må ha myggnett. Regntrekk må passe til vognen. Vi ønsker ikke tette plast regntrekk. (Tinkafu regntrekk er et godt alternativ).